Nieuws Archief

Hieronder staat het oudere nieuws van deze website.

Onderzoek onderstreept belang Sociaal Konvooi 20-11-2020

Onze werkwijze om onze groepen levensloopbestendig te maken:
Konvooi de Blijvers

Open of download het artikel.

Prettig wonen als je ouder wordt 28-09-2020

Open of download de flyer.

Herdenking Neeltje Wiedemeijer 04-08-2020

Beste mensen,

Op dinsdag 28 juli herdachten wij van Atelier K&K onze voorzitster Neeltje in de 'Stay Okay'. Mieke heeft als afscheid een gedicht geschreven dat zij oplas en ook hier te bekijken is. Daarna heeft Henna een gebed met ons gedeeld.

Vanwege Corona konden wij de uitvaart van Neeltje, die de dag ervoor werd gehouden, niet bijwonen.

Ons hart gaat uit naar Neeltje, haar nabestaanden en familie.

Jasmina

Neeltje Wiedemeijer 24-07-2020

Donderdag 18 juli 2020 is onze voorzitster Neeltje Wiedemeijer overleden. Zij was samen met Mieke Maes één van de steunpilaren van Atelier K&K. Hoewel ze al langer ziek was, kwam haar overlijden onverwacht. Wij willen hierbij iedereen die Neeltje gekend heeft condoleren.

Neeltje Wiedemeijer

Onderaan dit bericht volgt een interview met Neeltje waarin ze vertelt over haar leven in de Indische buurt. Het woord gentrificatie komt regelmatig in het interview voor zonder dat het woord wordt uitgelegd. Het volgende artikel legt het woord duidelijk uit: 'Gentrificatie gaat niet over hipsters maar over onrecht'.

Zie het pdf-document: Interview Neeltje Wiedemeijer.

Tot slot voeg ik nog een link toe naar de rubriek 'Koken met Neeltje' van de IJ-Opener: 'Koken met Neeltje'.

Ruud Theodor & Jasmina

De Luisterlijn: Voor een luisterend oor en een goed gesprek 07-07-2020

De Luisterlijn is dag en nacht, het hele jaar door, bereikbaar voor mensen die behoefte hebben aan een vertrouwelijk gesprek. Per mail, alle dagen van de week per chat en 24/7 per telefoon. Met dank aan ruim 1500 vrijwilligers die daarvoor training en begeleiding krijgen door deskundige beroepskrachten.

Telefoon: 020 - 675 75 75 (Maximaal 4 gesprekken per dag)

Meer informatie is te vinden op de 'Handig om te Weten' pagina.

Rooster 2020: “Konvooi de Gelijkheid” 26-06-2020

Na het overleg op dinsdag 16 juni is het rooster voor Atelier K&K in de maanden juli en augustus iets aangepast. Wij gaan weer samen naar buiten om te genieten van al het moois dat de Indische Buurt te bieden heeft.

Zie het aangepaste rooster.

Mieke Maes

Nog even in coronastand blijven! 12-06-2020

Beste mensen, ik kom net terug van de Meevaart. Het beheer van de Meevaart heeft besloten dat wij nu nog niet kunnen beginnen omdat wij veel kwetsbare mensen bereiken. Educatieve groepen krijgen voorrang. Wij kunnen pas vanaf 30 juni beginnen met kleine groepjes. Wij moeten dus nog even in de coronastand blijven.

Op dinsdag 16 juni is er weer overleg op het kantoor van Atelier K&K met de medewerkers. Deelnemers die een wandelingetje willen maken in kleine groepjes kunnen zich melden bij mij 0644343342. UV licht, goede ventilatie en zuurstof zijn heel belangrijk om gezond te blijven. Beste medewerkers, moedig mensen aan om te wandelen nu we nog niet in De Meevaart kunnen.

Mieke Maes

Corona Juni update 01-06-2020

Beste gebruikers van de Meevaart,

Dank voor jullie input en wensen betreft jullie activiteiten in De Meevaart. Fijn om te merken dat veel gebruikers zelf al goed hebben nagedacht over een mogelijke invulling van de activiteiten binnen de gestelde maatregelen. We hebben een inventarisatie gemaakt en zijn bezig om te kijken hoe we zo veel mogelijk aan jullie wensen tegemoet kunnen komen met in achtneming van alle maatregelen. Helaas is niet alles wat jullie hebben aangegeven mogelijk.

* We zullen met de gebruikers, die op korte termijn willen starten met een activiteit in De Meevaart telefonisch contact opnemen. *

Gelijktijdig doen we er alles aan om straks op een veilige manier onze gasten weer te kunnen ontvangen, we zijn o.a. bezig met herinrichting, route, huisregels en zijn bezig met instrueren en inroosteren van onze vrijwilligers en studenten. We hechten veel waarde aan de veiligheid en gezondheid van iedereen binnen De Meevaart.

We vinden het belangrijk om zorgvuldig te werkt te gaan en goed voorbereid te zijn, deze zaken kosten tijd en geld.

* Er is daarom besloten dat de deuren van De Meevaart in ieder geval tot medio juni gesloten blijven. *

* Wanneer we daadwerkelijk open gaan wordt volgende week beslist (en niet deze week zoals gehoopt) en hierover zullen we jullie dan natuurlijk z.s.m. een bericht sturen. *

Als we weer open gaan zal dit in eerste instantie enkel op afspraak zijn, dit betekent dat mensen voor een specifieke activiteit naar binnen mogen.

Ook onderzoeken we de mogelijkheden mogelijke opening van het gebouw tijdens de zomermaanden.

We hopen op jullie begrip en houden jullie op de hoogte.

Team Meevaart

En voor degenen die nog steeds geloven in de Corona-hoax* is er de Beweegposter voor thuis. (PDF-document) Er is ook een afbeelding van deze poster op de Rooster-pagina.

* Voor deze uitspraak heb ik inmiddels meerdere bronnen waaronder "De Brug" nr 122, van 27 mei 2020.

Ruud Theodor

Nieuwe pagina: Handig om te Weten 08-05-2020

Deze website heeft er een nieuwe pagina bijgekregen: Handig om te Weten. Op deze pagina staan enkele nuttige weetjes voor mensen met een krappe beurs.

Deze maand heb ik een overzicht gemaakt van de adressen waar je terecht kunt met je makkies. Daarnaast staan er nog twee oudere weetjes in: Dierenziekenhuis Diemen en ANWB Automaatje.

Ga naar de 'Handig om te Weten' pagina.

Ruud Theodor & Mieke Maes

Corona update 01-05-2020

Beste gebruikers van de Meevaart,

Ons laatste bericht over de sluiting van De Meevaart in verband met de Corona-crisis is alweer even geleden. Zoals het er nu voor staat zal de Meevaart in ieder geval tot 1 juni 2020 gesloten blijven.

De Meevaart volgt het landelijk beleid en de adviezen van het RIVM. De maatregelen van het Kabinet zijn voorlopig van kracht tot 19 mei.

Eventuele wijzigingen, versoepeling en/of verlenging van de maatregelen zullen door het kabinet worden aangekondigd in een persconferentie midden mei. Het bestuur van de Meevaart zal in de dagen na deze persconferentie bespreken en beslissen vanaf wanneer we onze deuren weer kunnen openen en weer kunnen starten met het bieden van ruimte voor jullie activiteiten. We hopen op jullie begrip.

Zodra er meer duidelijkheid is brengen we jullie zo snel mogelijk op de hoogte.

Wij wensen jullie allemaal heel veel kracht en gezondheid in deze moeilijke tijden!

Vriendelijke groet,

Team Meevaart

Voor Centrum Robert Koch geldt waarschijnlijk het zelfde, al worden wel maximaal 2 personen tegelijkertijd toegelaten en uitsluitend op afspraak. Ook worden er nog geen nieuwe MMT reizen georganiseerd maar worden er wel enkele alternatieven geboden. Zie hiervoor de Rooster-pagina.

Ruud Theodor & Mieke Maes

In de ban van Corona 16-03-2020

In tegenstelling tot vele andere landen sluit Nederland niet de grenzen tegen het binnendringen van nieuwe ziekte-kiemen. In plaats daarvan worden intern alle deuren gesloten. Op dit moment zijn dat de buurthuizen en binnenkort waarschijnlijk ook scholen. Veel evenementen zijn of worden afgelast.

Voorlopig is besloten dat de Meevaart t/m 1 Mei gesloten zal zijn. Ook Centrum Robert Koch sluit haar deuren tot 28 April.

Burennetwerk

In deze tijden van corona-maatregelen zien we enorm veel bereidheid in de stad om te helpen! De komende weken willen we inzetten op het maken van matches voor de volgende vragen:

- Een gezellig praatje via de telefoon
- Boodschappen- en andere praktische vragen die niet kunnen wachten

Burennetwerk blijft dus gewoon open. Wat betreft alle andere burenhulp- en contactvragen nemen we vragen wel gewoon aan, maar zetten de niet-urgente hulpvragen in de wacht (of maken er eerst een belcontactvraag van) totdat de huidige maatregelen verlicht worden. Dit doen we vanwege de kwetsbaarheid van de meeste mensen aan wie we onze goede buren matchen.

Je kunt vragen voor je cliënt/bewoner indienen, bij voorkeur via onze website:

www.burennetwerk.nl/meld-een-hulpvraag-aan

Of per mail: helpdesk@burennetwerk.nl

Heb je een specifieke vraag of wil je even overleggen? Dan kun je ook bellen via 020-6239771 (ma-vrij tussen 10 en 15 uur).

Met hartelijke groet,
Wanda Huinink, Helpdesk Burennetwerk Amsterdam

Ruud Theodor & Mieke Maes

Brandbrief aan het stadsdeel 17-01-2020

Beste Maarten Poorter,

Het bestrijden van eenzaamheid staat bij u hoog in het vaandel. Met deze brandbrief leg ik ons probleem aan u voor. Mocht deze brief nog meer toelichting vragen, dan geef ik die graag. Ik hoop gauw wat van u te horen.

Mieke Maes projectleider van Atelier K&K

Zie de volledige tekst: Brandbrief aan het stadsdeel.

Petitie tegen het schrappen van natuurgebieden 20-11-2019

Dit is echt te gek voor woorden: het kabinet wil de beschermde status van sommige natuurgebieden ‘schrappen’. Dat staat in de plannen om de stikstofcrisis aan te pakken die het kabinet zonet presenteerde. Minder natuur. Terwijl we in eerste instantie in deze crisis zitten, omdat we te slecht voor de natuur zorgen.

Ik juich natuurlijk het verlagen van de maximumsnelheid (ook een van de plannen) toe. Al jaren is bekend hoe slecht 130km/u rijden is voor onze natuur, het klimaat én onze eigen gezondheid.

Maar onze beschermde natuurgebieden mogen niet uitgeruild worden voor dit VVD-idee: het idee dat als je geen natuurgebieden hebt, je ze ook niet hoeft te beschermen. De natuur is niet het probleem, de stikstofuitstoot is het probleem.

Teken de petitie.

Atelier K&K en het bestrijden van eenzaamheid 19-11-2019

Voor een wetenschappelijke onderbouwing van ons werk wil ik u het werk van de socioloog Jenny Gierveld van harte aanbevelen. Wij stimuleren onze deelnemers om op tijd relaties aan te gaan met de mensen om zich heen, om zo vereenzaming te voorkomen.

Afgelopen vrijdag werd ik opgebeld door de zuster (die niet in Amsterdam woont) van een deelnemer dat ik even naar het huis van deze deelnemer moest gaan om te controleren of zij de pannen op het vuur had laten staan. Deze deelnemer was met spoed opgenomen in het ziekenhuis. Zij had gelijk, er stonden nog 2 pannen op het vuur en het was hoog tijd om het gas uit te zetten!

Een klein voorbeeld hoe belangrijk het is om een netwerk van vertrouwen in de buurt te hebben. Wij zijn er trots op deze netwerken te stimuleren in Oost. Eigenlijk zou dat door de hele stad moeten gebeuren. Atelier 'Kans & Kracht' geeft graag het voorbeeld en het liefst willen wij onze ervaring en kennis delen.

Met vriendelijke groet,
Mieke Maes, projectleider van Atelier Kans en Kracht

Culturele mish-mash in de Meevaart 22-10-2019

Op 26 oktober 2019 vindt 24H Oost plaats. Cultuur Connectie Oost dompelt je tijdens 24H Oost onder in livemuziek, interactief theater, aanstekelijke dans en kunst en heerlijk multicultureel eten uit Amsterdam-Oost. Iedereen is de hele dag welkom!

Locatie: De Meevaart, Balistraat 48A, 1094 JN Amsterdam

Tijd: 12:00 - 21:30 uur.

Voor meer informatie en activiteiten, zie de website van 'Iamsterdam' voor het volledige programma.

Beweegmiddag & Fit test 20-10-2019

Fit en een leven lang gezond blijven, dat wil iedereen. Voor een goede gezondheid is beweging, ontspanning, gezond leven en eten belangrijk. Op vrijdag 25 oktober brengt de beweegcoach Oost in samenwerking met de sportleiders al deze thema's samen tijdens de open dag in de Wethouder Verheijhal.

Ontdek tijdens de verschillende beweegworkshops welk sportaanbod bij u past, test uw fitheid met de Fit test, ontvang beweegadvies op maat en leer meer over gezonde voeding. Ook vindt er als opening van de middag een presentatie over gezonde voeding plaats door Sameh Gabriel.

Aanmelden uiterlijk maandag 21 oktober via tel: 06-82012234 of via email: info@leefstijlnetwerkamsterdamoost.nl

Voor meer informatie: Download hier de flyer in pdf-formaat.

Hapjes van DE PROEVERIJ 11-10-2019

Atelier K&K / DE PROEVERIJ: Hapjes voor wereldse feesten en bijeenkomsten in Amsterdam Oost (ook voor particulieren). Bel voor bestellingen Mieke Maes: Tel. 06 443 433 42 / 020 6934309, op dinsdag van 9.00 uur tot 12.00 uur. Bestellen kan ook per email: amtomaes@gmail.com

Voor meer informatie en menu: Download hier het informatieblad in pdf-formaat.

Mieke Maes van Atelier K&K

Nominatie Omarmprijs 23-09-2019

Atelier K&K is genomineerd voor de Omarmprijs en maakt kans om deze bijzondere prijs op 17 oktober mee naar huis te nemen.

Op de Internationale dag tegen Armoede - donderdag 17 oktober - reikt wethouder Moorman de Omarmprijs uit. De jury bepaalt wie de drie prijswinnaars van 2019 worden. Alle leden van de jury vind je op onze website (https://www.pact-amsterdam.nl) en op onze Facebook pagina.

Het Omarmplein is de ontmoetingsplek tijdens de Omarmprijs. Hier presenteren verschillende initiatieven die zich inzetten in de strijd tegen armoede zichzelf. Al jaren een beproefde formule waar initiatieven, vrijwilligers en professionals in een ongedwongen setting met elkaar in gesprek gaan. Deze centrale plek op het event is dé plek om jezelf van informatie te voorzien en te netwerken.

Tot donderdag 17 oktober in Pakhuis de Zwijger.

Het Omarm-team

Netwerkbijeenkomst Indische Buurt 22-09-2019

SAVE THE DATE

De jaarlijkse netwerkbijeenkomst voor de Indische Buurt komt er weer aan!

Wanneer: Donderdag 10 oktober 2019
Van: 14.30 tot 19.00 uur
Startlocatie: Batjanzaal, Batjanstraat 68
Eindlocatie: Thûskomme, Batjanstraat 1A

De drukbezochte netwerkbijeenkomst IB is hét moment om andere betrokkenen bij de Indische Buurt te ontmoeten en te spreken. Zoals altijd gaan we ook de buurt in, daarnaast kun je deelnemen aan rondetafelgesprekken in het Wereldcafé. Uiteraard eindigen we met een borrel met lekkere hapjes en drankjes.

  • Hoe gaan wij om met ons afval?
  • Gooi jij wel eens eten weg?
  • Wat kunnen we doen om de buurt duurzamer te maken?

Dit zijn enkele vragen waarover we op 10 oktober in gesprek gaan. Eerdaags volgt de definitieve uitnodiging en het volledige programma. We hopen je op 10 oktober te ontmoeten!

Gebiedsteam Indische Buurt & Samen Vooruit

Loon naar werk 11-09-2019

Beste Mieke,

Graag zou ik op hetgeen je me hebt laten zien willen reageren vanuit mijn kennis en perspectief. De kwestie is namelijk veel ouder dan je misschien denkt. De reactie van de gemeente geeft duidelijk aan dat er daar geen intenties zijn om de huidige situatie te veranderen, laat staan te verbeteren. Ze houden je voor dat de makkies alles zijn wat ze kunnen en willen doen. In mijn ogen zijn de makkies een waardeloos lapmiddel waarvoor je letterlijk geen brood koopt, laat staan je huur mee betaald. Het past helemaal in de lijn van de tegenwoordige symboolpolitiek: doen alsof je je ergens voor inzet, zonder dat het echt wat voorstelt.

Jouw argument dat arbeid betaald moet worden is al erg oud. Mijn opa heeft altijd gestreden voor "Loon naar werk". Hij was een van de velen die vlak voor de tweede wereldoorlog werkloos werd en naar de Bosbaan in aanleg werd gestuurd in het Amsterdamse bos. De kosten voor de aanleg van de bosbaan waren toen beraamd op meer dan 12 miljoen gulden. De gemeente besloot om de werkzaamheden door werklozen te laten uitvoeren die daar vervolgens massaal naar toe werden gestuurd. Er werd daarbij niet gelet op de vraag of iemand wel geschikt was voor het zware graafwerk daar. Iedereen die werkloos werd, werd daar naar toe gestuurd, of ze nou arbeider waren of boekhouder. Net als nu met DWI, werd je daar behandeld alsof je crimineel was. De gemeente vond het prachtig want in plaats van dat het bosbaan project hun meer dan 12 miljoen kostte, heeft het ze slechts 2 miljoen gekost.

De hele participatiewet draait om het bovenstaande principe: werk voor een veel lager bedrag gedaan krijgen dan wanneer je daar een (bouw)onderneming op zet. Dat de gemeente Amsterdam voor een dubbeltje op de eerste rang wil zitten blijkt ook weer uit het AEB-fiasco. Afvalverbrander AEB heeft destijds duidelijk aangegeven wat de problemen waren en hoeveel de oplossing ging kosten. De gemeente heeft daar vervolgens een eigen draai aan gegeven om er minder aan te hoeven uitgeven. AEB zou het verzoek om geld niet duidelijk hebben beargumenteerd... Uiteindelijk staat AEB nu te koop. (Ik kan me voorstellen dat de Nuon die in Diemen net zo'n centrale wil bouwen zich bescheurt van het lachen om deze hele affaire.)

Om terug te komen op het onderwerp werk en "loon naar werk": ikzelf heb een HBO diploma en kon daar altijd en overal werk mee vinden. Totdat - door een politieke draai - ik van het ene op het andere moment met hetzelfde diploma op zak totaal kansloos was geworden om werk te vinden. Dat noem ik nou moedwillig werkloosheid creeren. Dat je als slachtoffer van de ene politieke actie vervolgens ook nog zo schofterig wordt behandeld door zowel UWV als DWI is onmenselijk en schandalig. Maar: de gemeente en het rijk zijn er in het verleden mee weggekomen en dat zullen ze weer doen. De participatiewet is simpelweg een verkapte en onbeschofte vorm van slavenhandel zolang dat is losgekoppeld van "Loon naar werk".

Ruud Theodor

Waarom gaan we naar de rechter 09-09-2019

Het gaat om onze aanvraag voor 2018 in 2017

Mijn trots op Atelier K&K wint het over mijn woede op het stadsdeelbestuur. Ik ben meer dan 40 uur aan het werk voor Atelier K&K en sta voor 8 uur als projectleider op de loonlijst en ontvang nog wat WW. Atelier K&K heeft voor kansarmen een belangrijke positie in de wijk. Ook het Stadsdeelbestuur erkent dat onze werkwijze succesvol is. Ondertussen staat onze teller op 132 deelnemers die samen meer dan 3000 jaar wonen en/of werken in Oost. Wij voorkomen vereenzaming van en scheppen kansen voor kwetsbare buurtgenoten door ze met elkaar te verbinden. Wij werken aan de prioriteiten van het gebiedsplan van Stadsdeel Oost. Door alle reorganisaties bij de Gemeente Amsterdam ervaren onze deelnemers dat ambtenaren en bestuurders meer bezig zijn met hun eigen positie veilig te stellen dan mee te werken aan oplossingen voor hun problemen in ons gebied. Onze deelnemers hebben er steeds minder vertrouwen in dat hun positieve energie voor de gemeenschap door de overheid wordt gewaardeerd en daarom zijn we naar de rechter gestapt.

Feiten:

De controles in 2017 waren van meet af aan bedoeld om onze subsidie fors te verlagen in 2018.

Bewijs: De vaststelling voor 2017 bleef haperen. De mantelzorgers waren geen mantelzorgers meer. Terugbetalen €4000... Dit is na ons bezwaar weer terug gedraaid.

Onze Trots 2: De 2e zelfhulpgroep voor Turkse vrouwen met gezondheidsklachten op vrijdag is in 2017 door ons gedraaid op donderdag. Reden: De ziekte van de partner van de belangrijkste vrijwilliger. Ook na ons bezwaar dienden wij €900 terug te betalen.

Resultaat:

Na jaren hard werken aan onze groei en het realiseren van onze doelstelling krijgen we weer net zoveel subsidie als in 2010.

De zitting is op 10 september en gaat over de subsidie voor 2018.

Mieke Maes, projectleider van Atelier K&K

Verklaring voor de zitting van 10 september 09-09-2019

Het gaat om onze aanvraag voor 2018 in 2017

Ik ben al 38 jaar werkzaam in het buurtgericht welzijnswerk in de Indische Buurt t.b.v. kansarmen. Om ruimte te krijgen om het uitvoerende werk verder te kunnen ontwikkelen nam ik het initiatief om te starten met Atelier K&K in 2009. Inmiddels zijn we uitgegroeid tot een belangrijke basisvoorziening voor kansarmen en hebben een huiskamer en activiteitenruimtes in Buurtcentrum de Meevaart (ik werk nu al 38 jaar in het gebouw, De Meevaart in de Balistraat in de Indische Buurt). Wij hebben inmiddels ruim 130 deelnemers en een team van 18 medewerkers en draaien 5 zelfhulpgroepen.

Om ons verder te kunnen ontwikkelen hebben wij ondersteuning van ambtenaren nodig die het werk kennen, weten wat de kracht van het groepswerk is, weten dat talent zich moet kunnen ontplooien, weten dat er dan pas positieve energie los kan komen die burgers in de wijk met elkaar verbindt. Wij willen onze structuur versterken door de kracht van al die ervaringsdeskundigen in te zetten.

Wij willen een basisvoorziening zijn die levensloopbestendig is. Wij doen aan gemeenschapsvorming in een gebouw waar kansrijk en kansarm elkaar ontmoeten en waar kruisbestuivingen kan plaats kunnen vinden. Bij het verdwijnen van de deskundige ambtenaren door de reorganisaties bij de Gemeente Amsterdam blijven wij in ons stadsdeel zitten met accountambtenaren die nauwelijks weet hebben van het werk en onze doelstelling niet delen, ook al past die volledig in de prioriteiten van het gebiedsplan.

In 2017 werden wij geconfronteerd met een nieuwe accountambtenaar zonder dat wij op de hoogte werden gebracht van deze verandering. Wij werden meer dan 30 keer gecontroleerd in de periode van september tot oktober door een ambtenaar op een wijze die door onze deelnemers en medewerkers als zeer vervelend wordt ervaren. Niet praten maar gluren... Onze huiskamer is altijd gedurende de activiteiten open, iedereen met belangstelling kan er naar binnen lopen en zich kenbaar maken! Door een raampje naar binnen gluren als ambtenaar kan niet. Pas in december 2017 kregen we te horen dat deze ambtenaar ook nog eens onze accountambtenaar wordt. Wij vragen aan wat we nodig hebben. Worden enorm gekort. Onze accountambtenaar komt in januari 2018 langs geeft de ondersteunende opmerking dat ik maar vrijwilliger moet worden. Mijn trots op Atelier K&K wint het over mijn woede op het stadsdeelbestuur; ik ben meer als 40 uur aan het werk voor Atelier K&K en sta voor 8 uur als projectleider op de loonlijst.

Atelier K&K versterkt zijn positie in de wijk en is blij met de successen op de werkvloer. Onze ontwikkeling is niet meer te stoppen door onkunde. Wij zij oplossers: Als goede mensen niet meer mogen zien waar kwade mensen toe in staat zijn, hebben we een groot probleem.

Mieke Maes van Atelier K&K

Rommelmarkt Flevopoort 05-09-2019

Op zondag 15 september a.s. is er weer een rommelmarkt in de Flevopoort aan het Kramatplantsoen 101. Zie de bijgevoegde flyer (pdf-bestand) voor meer informatie.

Open of download de flyer.

Een rechtvaardig vergoedingssysteem voor vrijwilligers 03-09-2019

Menselijke energie van vrijwilligers heeft waarde:
Onkostenvergoeding naar € 5 per uur + OV kosten

Gemeenschapsvorming in de buurt moet je niet alleen overlaten aan de kerk of de moskee.

In de Indische Buurt in Amsterdam Oost doet Atelier K&K bewust aan gemeenschapsvorming. Onze deelnemers verschillen van geloofsovertuiging, nationaliteit, politieke overtuiging en geaardheid. Zij geven elkaar de ruimte om te zijn wie ze zijn. Zij zijn er zich van bewust dat problemen als eenzaamheid en armoede alleen maar dragelijk worden door samen aan oplossingen te werken in de eigen leefomgeving.

Het enige wat wij kunnen verkopen is onze arbeid. Wij willen dat onze arbeid naar waarde wordt geschat door de gemeenschap, niet alleen in woorden maar ook in daden. Arbeid moet betaald worden. Niemand mag gedwongen worden om zonder onkostenvergoeding te werken.

Wil Atelier K&K zich verder kunnen ontwikkelen willen wij gezien worden als een basisvoorziening die in buurtgericht, procesmatig groepswerk is gespecialiseerd. Wij werken met vakkrachten die eindverantwoordelijkheid kunnen dragen en die vrijwilligers inspireren om zich verder te ontwikkelen. Ons motto: Een goede buur is beter dan een verre vriend en oude bomen moet je niet verplanten.

Op 14 juli 2019 bestaat Atelier K&K 10 jaar.

Lees meer...

10 jaar strijd tegen eenzaamheid en armoede. Wij groeien en zijn succesvol, 130 buurtbewoners zijn actief in de groepen van Atelier K&K.

Wij willen dat welzijnswerk zich weer gaat specialiseren in groepswerk en prioriteit legt bij de uitvoering van het werk. Atelier K&K ziet de Stichting 'De Meevaart' als de organisatie nieuwe stijl in het welzijnswerk in Oost waar wij onze basisvoorziening verder kunnen ontwikkelen.

Willen wij onze doelstelling bereiken dan kunnen wij dat alleen met de hulp van ons team aan vrijwilligers wiens arbeid voor de gemeenschap beloont moet worden met een behoorlijke onkostenvergoeding. Nu is deze slechts € 10 euro op een dagdeel. Dat zouden wij graag verhogen naar € 5 per uur + eventuele OV kosten. (De eerste levensbehoeftes per dag volgens het NIBUD= € 14,23)

Wij willen het goede voorbeeld geven aan de organisaties in het welzijnswerk, de zorg en het onderwijs. Het groeiende leger aan vrijwilligers dat nauwelijks een vergoeding ontvangt zorgt voor verdringing op de arbeidsmarkt met als resultaat een groeiende ongelijkheid. Zelfs de Gemeente Amsterdam heeft er een handje van om burgers die geen cent te makken hebben in te schakelen zonder de geleverde arbeid te belonen met geld. In een maatschappij waar het geld bij sommigen tegen de plinten klotst is dit gedrag niet te verkopen. Mensen met te weinig geld ontneem je de regie over hun eigen leven. Zie het bedrag dat je bij mag verdienen van de belastingen als een mogelijkheid voor het individu om beter mee te kunnen participeren, te besteden aan eigen vrije keuzes, hun talent blijvend gemotiveerd in te zetten voor de gemeenschap. Momenteel is dit € 200 euro per maand ik hoop dat dit wordt verhoogt...

Een rechtvaardig vergoedingssysteem voor vrijwilligers zal er toe bijdragen dat het vertrouwen in de overheid toeneemt en de emancipatie van de kansarmen bevordert. Vrijwilligerswerk geeft het leven zin, daar mogen mensen die geen cent te makken hebben niet van worden uitgesloten het is de poort voor hun participatie. Vrijwilligerswerk waar geen onkostenvergoeding tegenover staat is in onze visie een vorm van uitbuiting. Alle vrijwilligers in de zorg, het welzijnswerk, en het onderwijs verdienen een zelfde waardering : € 5 per uur + OV kosten. Vrijwilligers willen zelf beslissen waar ze hun verdiende geld aan uitgegeven. Zij hebben geen behoefte aan feestjes of aan cadeaubonnen.

Mieke Maes projectleider van Atelier K&K namens werkgroep De Blijvers

Wijziging Programma 'Magical Mystery Tour' 29-08-2019

Het stadsuitje van zaterdag 31 Augustus (Museumplein/Rijksmuseum) gaat helaas niet door. Voor de reis naar Texel op 6 September, kun je je nog t/m zaterdag 31 Augustus opgeven. Het programma van September is nu ook als pdf te downloaden. Zie hiervoor onderaan het rooster.

Ga naar het programma van de 'Magical Mystery Tour'.

Programma 'Magical Mystery Tour' voor September 23-08-2019

Het programma van de 'Magical Mystery Tour' voor September is toegevoegd. Let op dat je je voor het eerste uitje op 6 september naar Texel tijdig dient aan te melden als je mee wilt gaan. Er komt hier binnenkort ook nog een pdf-versie van het programma. Indien er nog vragen zijn, neem voor meer informatie contact op met Centrum Robert Koch.

Ga naar het programma van de 'Magical Mystery Tour'.

Programma 'Magical Mystery Tour' 03-07-2019

Het programma van de 'Magical Mystery Tour' is vanaf nu te vinden onder het rooster van Atelier K&K. Dit is een beknopte versie, neem voor meer informatie contact op met Centrum Robert Koch.

Update (5-7-2019):
Het programma voor zondag 14 juli is veranderd vanwege een grote hoeveelheid rupsen in de Kaapse Bossen.

Ga naar het programma van de 'Magical Mystery Tour'.

Meer balans en harmonie in Amsterdam 02-07-2019

Donderdag 4 juli zal Mieke inspreken bij de raadscommissie FEZ. Het betoog zal ingaan op de financiering van Atelier K&K.

DONDERDAG 4 JULI OM 13.30 UUR
IN DE RAADZAAL VAN DE STOPERA.

Hieronder volgt het betoog:

Ik ben Mieke Maes, projectleider en initiatiefnemer van Stichting Atelier Kans en Kracht in de Indische Buurt. Wij willen de emancipatie van de kansarmen bevorderen door ze meer invloed te geven, te zorgen dat ze mee kunnen blijven participeren.

Naar aanleiding van het verschijnen van de nota Versteviging Basisvoorzieningen delen wij u het volgende mee. Wij vertegenwoordigen 130 kansarmen in de Indische Buurt. Een prachtige nota van de gemeente maar wij willen graag de financiële onderbouwing zien. Wij vertrouwen het niet. Al jaren wordt er op Atelier K&K bezuinigd en krijgen wij € 20.000 euro te weinig om ook financieel een veilige basis te zijn en de continuïteit te bieden aan onze organisatie die valt onder de subsidie basisvoorzieningen. Al 10 jaar lang geven wij de vrijwilligers een zelfde onkostenvergoeding van € 10 per dagdeel. Dit bedrag is gelijk aan het bedrag dat uitbetaald werd aan de vrijwilligers in het welzijnswerk in 2007. In het gevestigde welzijnswerk en ook plaatselijk bij de gemeente zelf en bij de zorg worden er geen of veel te weinig onkostenvergoedingen verschaft aan de vrijwilligers. Ook vrijwillige arbeid moet in die zin lonen en er aan bijdragen regie te houden over je eigen leven. Geld is de meest gewaardeerde beloning en maakt alle vrijwilligers gelijk. Atelier K&K doet aan gemeenschapsvorming en onze ervaring is dat actief burgerschap beloning verdient, zeker in een periode dat er alleen al in de Indische Buurt 1500 gezinnen beneden de armoedegrens leven. Als er geen ordentelijke beloning komt zal het wantrouwen in de overheid toenemen.

Wil je de kansarmen serieus nemen dan moet het uitvoerend werk in het hele welzijnswerk worden vernieuwd. Het welzijnswerk moet weer goed groepswerk leveren en procesmatig gaan werken. De marktwerking heeft het welzijnswerk kapot gemaakt. Er is door de overheid een dam gebouwd tussen de grote welzijnsvoorzieningen en de basisvoorzieningen in de wijken. De basisvoorzieningen in de Indische Buurt nemen taken over van de welzijnsorganisaties omdat wij schouder aan schouder staan met burgers die het moeilijk hebben. Omdat wij nog wel het vertrouwen hebben van de kansarmen, vragen wij de gemeente om meer financiële middelen voor welzijn over te hevelen naar basisvoorzieningen die als doel hebben de emancipatie van de kansarmen te bevorderen. Geef hun de kans om hun nieuwe werkwijze verder te ontwikkelen. Atelier K&K vormt met de zelfhulpgroepen een konvooi tegen de eenzaamheid: Konvooi De Blijvers. Doel: Onze deelnemers ondersteunen in het bouwen van een netwerk zodat ze zo lang mogelijk gelukkig zelfstandig kunnen wonen in Oost.

“De omgeving van de mens is de medemens”
Jules Deelder

Mieke Maes van Atelier K&K

Rana’s monoloog 01-07-2019

Ik ben Rana en woon 21 jaar in de Indische Buurt. Ik woonde in Afghanistan tot de Taliban mij op een lijst had gezet om mij te vermoorden. Mijn moeder, zij kreeg mij op haar 15e en heeft het altijd heel belangrijk gevonden dat ik ging studeren, zodat ik een ander leven kon gaan leiden dan het hare. Wij hebben samen hiervoor een hele hoge prijs moeten betalen. Na mijn vlucht uit Afghanistan konden wij twee jaar lang totaal geen contact hebben met elkaar.

Na 1 jaar in een asielzoekerscentrum kreeg ik een huis aangeboden in de Indische Buurt in de Molukkenstraat op de 2e etage. Het was volledig uitgewoond, bruin gerookt, heel donker, smerig en het stonk. In het begin was ik in een soort shock, ik kende niemand en voelde mij helemaal alleen. Ik weet niet waar ik de kracht vandaan haalde om mezelf weer op te richten. Gelukkig was ik terecht gekomen in Amsterdam waar ik mij kon weren met mijn grote talenkennis en door mijn opleiding. De Indische Buurt werd een veilige thuishaven. 21 jaar geleden woonden er heel veel mensen met grote problemen in de Indische Buurt. Niet alleen mijn woning was slecht onderhouden! Wij zaten met z'n allen in een stadsvernieuwingsgebied en dat hebben we geweten. Veel delen van de wijk waren volstrekt onveilig. Gelukkig woonde ik in de Molukkenstraat en voelde ik mij in mijn huis altijd veilig.

Mijn huis is een monument en werd opgeknapt. 1 slaapkamer werd badkamer. In deze 2 kamerwoning voel ik mij “senang”. Ik heb nu weer regelmatig contact met mijn moeder in Afghanistan. Gelukkig maar want mijn gezondheid laat te wensen over. Ik heb moeite met de trappen. Ik woon op twee hoog en de trapliften werden toen maar geplaatst tot 1 hoog. Ik werd lid van werkgroep “De Blijvers” van Atelier Kans en Kracht in De Meevaart. In Atelier K&K vond ik medestanders van allerlei nationaliteiten die zo gehecht zijn aan hun woning dat ze er oud in willen worden. Wij beloven elkaar steun om deze wens mogelijk te maken. Na veel geduld van de werkgroep om de nodige politieke steun te krijgen, werd het bedrag dat de WMO ter beschikking stelt voor woningaanpassingen verhoogd van € 6.600 naar €10.600. Mijn hartenwens werd vervuld en ik kreeg een traplift. Nu hoef ik nooit meer te verhuizen.

Laatst realiseerde ik mij waarom ik niet in een benedenhuis wil wonen. 23 jaar geleden stonden aanhangers van de Taliban naar binnen te gluren in het huis van mijn moeder. Zij zijn naar binnen gedrongen om mij te zoeken. Zij hebben mij niet herkend, dank zij mijn moeders slimme optreden. Ik realiseer mij nu meer dan ooit hoe belangrijk het is dat je je veilig en geborgen voelt in je huis. Een dak boven je hoofd waar je bij kan tanken zodat je energie over kan houden om zinnige dingen te doen met de rest van je leven.

Deze monoloog is voorgedragen tijdens het Indische Buurtfestival op 15 juni 2019 door Farzana en Mieke.

Mieke Maes van Atelier K&K

Krimp Club 25-06-2019

Op zaterdag 6 en zondag 7 juli komt de KRIMP Club naar de Meevaart. De KRIMP Club bestaat uit kunstenaars uit Oost die graag wat willen doen met, van en voor de Indische Buurt. Er is een programma met workshops, poëzie, jamsessie, expositie. Iedereen kan meedoen aan de workshops en de activiteiten: Edson Bruno Filho gaat in de workshop vierpoters maken van gevonden materialen, karton en papier. Met Camille Van Neer kan je mee, tekenen door de buurt, hij leert je anders kijken. Irene Janze heeft met buurtbewoners beelden van afval gemaakt. Ferry Reijnders laat foto realistische portretten zien. Thijs Tennekes heeft een streefart installatie gemaakt. Erna Leussink geeft een fotografie workshop. Rens van der Linden gaat wat met groen doen. Robert Pennekamp verzorgt de ART JAM. Een experiment: een groot leeg canvas, de mogelijkheid tot muziek maken en poëzie of performance. Kortom er is van alles te doen.

Bijdrage Atelier K&K:

KRIMP ELITE KRIMP

LAAT ONS GENIETEN VAN AL DAT ONGEZONDE,
OF MOGEN WIJ JE WIJNKELDERS LEEGDRINKEN?

LAAT ONS ONSZELF VERWENNEN MET EEN BIG-MAC,
OF MOGEN WIJ OOK AAN DE COKE?

LAAT ONS EEN BETAALBAAR PINTJE DRINKEN IN DE JAVASTRAAT,
OF IS DIT ALLEEN VOOR DE ELITE?

LAAT ONS AL HET GEZONDE VOEDSEL BETAALBAAR MAKEN,
OF MOETEN WIJ ONS TEVREDEN STELLEN MET DE RESTJES?

LAAT ONS LEVEN!

M & M

Pakhuis de Zwijger 28-05-2019

Pakhuis de Zwijger is een unieke culturele organisatie die sinds de deuren in 2006 werden geopend is uitgegroeid tot hét onafhankelijke platform van en voor de stad Amsterdam.

Houd geld in je portemonnee verlaag je energierekening! 21-04-2019

Er is over een paar dagen een belangrijke bijeenkomst over energieverbruik. Bezoekers kunnen hun energierekening meenemen. De informatie op deze avond biedt handvaten wat je praktisch kan doen om energie te besparen. 'Milieu Centraal' begeleidt deze avond. Iedereen is van harte welkom.

Locatie: Jungle, 2e van Swindenstraat 26
Datum: 24 april
Tijd: 20:00 tot 22:00

Afhandeling subsidie voor het atelier K&K (vervolg). 14-04-2019

Wij hebben antwoord van het college van burgemeester en wethouders.

"Uw activiteiten vallen onder een subsidieregeling waarvoor een subsidieplafond geldt. Deze regeling valt onder de verantwoordelijkheid van stadsdeel Oost. Wij volgen het subsidiebesluit van stadsdeel Oost. Wij vertrouwen erop dat u met het stadsdeel verder in gesprek kunt gaan hoe u met de verstrekte middelen uw activiteiten kunt voortzetten."

Wij begrijpen dat Amsterdam blijkbaar geen geld heeft (of geen mogelijkheden ziet) om het subsidieplafond voor de Basisvoorzieningen in Oost te verhogen. Dit betreuren wij ten zeerste. Dit treft alle Amsterdammers die energie stoppen in hun buurt en problemen willen oplossen. Wij zouden graag zien dat wij de onkostenvergoedingen van onze medewerkers kunnen verhogen en ons Konvooi Gelukkig Oost goed kunnen uitrusten voor de toekomst. Met de middelen die wij hebben, zetten wij ons in beweging.

Mieke Maes

Onthulling kunstwerk 'Buurtberoemd'. 12-03-2019

In opdracht van de Nederlandse Spoorwegen maakte kunstenaar Serge Verheugen het 60m2 grote kunstwerk ‘Buurtberoemd’ op station Amsterdam Muiderpoort. Het kunstwerk is een eerbetoon aan diegenen die zich, vrijwillig of professioneel, inzetten voor de buurt: tégen armoede en eenzaamheid, vóór leefbaarheid en begrip.

BUURTBEROEMD-combi

“Het zijn gewone mensen die ongewone dingen doen maar waarschijnlijk nooit een straat naar zich vernoemd zullen krijgen”, zegt Verheugen. “Met het kunstwerk wil ik benadrukken dat ze van onschatbare waarde zijn voor de stad. Zoals de treinen via het Muiderpoortstation mensen en steden met elkaar verbindt, zo vormen deze mensen het sociale netwerk van de buurt. Ze zijn misschien niet wereldberoemd, maar op het Muiderpoortstation toch zeker buurtberoemd.”

Het idee is om op zondag 24 maart om 12.30 te verzamelen bij het Mirror Centre. Daarna gaan we naar het perron om het werk te onthullen. Vervolgens zijn er hapjes en drankjes in het Mirror Centre.

klimaatmars
Stop de verkoop van sociale huurwoningen. 03-03-2019

Vrijdag 1 maart werd er gedemonstreerd tegen de verkoop van sociale huurwoningen. Deze demonstratie werd gehouden vanaf de Olympiaweg. Door overheidsbeleid is er een waanzinnig tekort aan huurwoningen ontstaan. De wachttijd voor een huurwoning bedraagt nu meer dan 10 jaar en woningen met een huur van minder dan 1500 euro zijn steeds zeldzamer.

Vooral "Ymere" blijft stug doorgaan met de verkoop van sociale huurwoningen in alle stadsdelen waar ze woningen hebben. In Betondorp (stadsdeel Watergraafsmeer) is goed te zien hoe "Ymere", "De Key" en "Stadgenoot" de huurwoningen laten verpauperen terwijl alleen de woningen die leeg komen te staan wel worden opgeknapt om er vervolgens een bord met "Te Koop" aan te bevestigen.

Te Koop
Nieuws van werkgroep De Blijvers. 21-02-2019

Samen met Saida El Bakali zijn we naar het inloopspreekuur van de ombudsman gegaan op dinsdag 19 februari. Wij dienden het volgende verzoek in: Wilt u onderzoeken waarom de familie El Bakali nog steeds geen traplift heeft?

Tot nu toe zijn 6 aanvragen afgewezen. De familie El Bakali loopt tegen een muur van onbegrip bij de gemeente. Wij zijn blij dat de ombudsman de hele gang van zaken gaat onderzoeken. Zij zijn inmiddels al bij de familie thuis geweest en gaan aan de slag.

Rana en Mieke namens werkgroep De Blijvers.

Afhandeling subsidie voor het atelier K&K. 31-01-2019

Uw brief over subsidie voor het atelier K&K stond op de lijst van ingekomen stukken, onder nr. 31, op de agenda voor de vergadering van de gemeenteraad van 23 januari jl..

De gemeenteraad heeft in deze vergadering besloten, uw brief door te sturen naar het college van burgemeester en wethouders met het verzoek om uw brief te beantwoorden.

De beantwoording moet door het college ter kennisneming worden aangeboden aan de raadscommissie Werk, Inkomen en Onderwijs.

Voor deze afhandeling is de afdeling Participatie van de gemeente Amsterdam, in samenwerking met stadsdeel Oost, verantwoordelijk.

Uw brief dient, op grond van artikel 21, lid 4, van het Reglement van orde voor de raad van Amsterdam, binnen 6 weken na de datum van de raadsvergadering door het college te worden beantwoord.

Ik vertrouw erop, u met het vorenstaande van dienst te zijn geweest.

Met vriendelijke groeten,


Olga Wolfs

Bestuurlijk administratief medewerkster raad
Raadsgriffie
Gemeente Amsterdam

Voor de rijken is geld macht. Voor de armen is geld vrijheid. 15-01-2019

Met de beschikking voor 2019 draait de Gemeente Amsterdam Atelier K&K financieel de nek om. Er wordt ons geen subsidie gegeven voor het begeleiden van de zelfhulpgroepen door een deskundige die gespecialiseerd is in groepswerk door en voor kansarmen.

In 2011 werden wij nog voor onze werkwijze gelauwerd en ontvingen de participatieprijs 1e in de categorie Doen, uit handen van de burgemeester E. van der Laan. In 2019 krijgen wij geen subsidie meer voor onze bijzondere werkwijze ook al is deze succesvol en worden wij geprezen.

Een voorbeeld: Ontving de zelfhulpgroep voor mensen met een psychische problematiek 2 jaar geleden nog € 8000, vorig jaar maar € 5000 en voor 2019 ontvangen we € 1800… Het tekort op onze begroting voor het begeleiden van de groepen loopt dit jaar op tot € 22.000!

De Gemeente Amsterdam dwingt ons in de overlevingsstand. Terwijl het economisch goed gaat. In het gebiedsplan voor de Indische Buurt wordt prioriteit gegeven aan het bestrijden van armoede en eenzaamheid onder burgers. Zijn dat alleen maar woorden? Is er een financieel plan? Is er een strategie om het geld dat op het schap bij de Gemeente Amsterdam ligt daadwerkelijk in te zetten voor het bestrijden van de armoede? In de Indische Buurt alleen al wonen 1500 gezinnen die leven van de bijstand. De kloof tussen arm en rijk wordt steeds groter. Van onze 110 deelnemers die actief zijn in Atelier K&K leeft meer dan 90 % beneden het bestaansminimum. In 2018 is er subsidie voor het begeleiden van de groepen en niet voor de coördinatie. In 2019 is er geen subsidie voor het begeleiden van de groepen maar wel voor de coördinatie!

Zwaan

Als directeur van Atelier K&K voel ik mij als de bedreigde zwaan in het Rijksmuseum die haar nest tegen alle aanvallen moet verdedigen. Zorg dat wij ordentelijk ons werk kunnen doen en blijven bestaan. Haal die € 22.000 uit de potten die er zijn bij de centrale stad om armoede en eenzaamheid te bestrijden.

Wij zullen net zoals vorig jaar ons sociaalkapitaal inzetten om onze doelstelling te bereiken: De emancipatie van de kansarmen in Oost.

Mieke Maes van Atelier Kans en Kracht

Atelier Kans en Kracht wil zich verder kunnen ontwikkelen... 14-01-2019

Op 14 juli 2019 bestaat Atelier K&K 10 jaar. Door het groepswerk worden kansarme volwassenen gestimuleerd om hun talent te ontwikkelen en op een positieve manier hun energie in te zetten in de buurt.

Foto Animated v.2

Nu wij zoveel kansarme gezinnen bereiken, willen wij ook een Atelier Kans en Kracht starten voor kinderen die komen uit gezinnen die geen cent te makken hebben. Wij maken een groot gemeenschappelijk kunstwerk dat onze gedachten vleugels geeft. 1000 kraanvogels gaan we vouwen. In januari en februari wordt er in Atelier K&K les gegeven in het vouwen van kraanvogels op de woensdagen van 14.00 uur tot 15.00 uur. Er kunnen ook kraanvogels worden ingeleverd. Per 20 kraanvogels verdien je 1 makkie.

Aan alle mensen die ons een warm hart toedragen, wensen wij veel kracht toe om de kansen die er liggen in 2019 te pakken.

Tot ziens in Atelier Kans en Kracht.

Mieke Maes

logo